Ευρωπαικό«φρένο» στα σχέδια πώλησης ΟΛΠ

23 Ιαν 2014


«Φρένο» στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ φαίνεται να βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως φάνηκε στις Βρυξέλες κατά την επίσκεψη του ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτη αλλά και από την τοποθέτηση του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζόμενων στον ΟΛΠ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Pireas2day.gr ο κ. Βαρβιτσιώτης στις συναντήσεις, που είχε στις Βρυξέλες δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποιο θετικό μήνυμα για την έγκριση του αποτελέσματος του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ- ΣΕΠ ΑΕ (Cosco), το οποίο όπως έχει φανεί είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να καταθέσει πρόταση η Cosco για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον ΟΛΠ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο, που τους έχει σταλεί αλλά παρέπεμψαν για τις τελικές αποφάσεις στον Επίτροπο Μπαρνιέ "παγώνοντας" ουσιαστικά τις διαδικασίες.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, σύμφωνα, πάντα, με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Σβόμποντα σε συναντήσεις, που είχε με εκπροσώπους των εργαζόμενων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 51% των μετοχών στο Δημόσιο ενώ καθώς ενημερώθηκε για τις εργασιακές σχέσεις στην προβλήτα της ΣΕΠ επεσήμανε ότι πρέπει οι εργασιακές σχέσεις να διέπονται από κανόνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων εκτός από το θέμα των εργασιακών σχέσεων στη ΣΕΠ ενημέρωσαν τον επικεφαλής της δεύτερης- αυτή τη στιγμή- σε δύναμη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου για τα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ ενώ τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου των λιμενικών υποδομών από το Δημόσιο.

Συνάντηση Γ. Ανωμερίτη με Χ. Σβόμποντα

Νωρίτερα, ο κ. Σβόμποντα είχε συναντηθεί με την διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ και είχε εκφράσει τις απόψεις του για τη λιμενική βιομηχανία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος συνοδευόταν από την ευρωβουλευτή, Συλβάνα Ράπτη και στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη θέση της Ομάδας για τις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ως κρίσιμου κρίκου της διαδικασίας οικονομικής ανάπτυξης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι η επιτυχία τους έγκειται στην αποδοχή τους από την κοινωνία και τα συνδικάτα:

«Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι οι απόψεις μου για την τρόικα είναι αρνητικές. Καμιά όμως απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί αν αυτή είναι αντίθετη με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σβόμποντα τόνισε, για μια ακόμα φορά, ότι τα λιμάνια στην Ενωμένη Ευρώπη αποτελούν μηχανές ανάπτυξης και ότι μέσα από τη σύμπλευση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στα πλαίσια των αρχών του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος θα οδηγηθεί και το ελληνικό λιμενικό σύστημα σε τροχιά ανάπτυξης.

Προηγουμένως ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης και τα επιτελικά στελέχη του ΟΛΠ Α.Ε. (κ. κ. Π. Πετρουλής, Στ. Χατζάκος, Α. Μαμαγκάκης, Θ. Καρλής) παρουσίασαν  στον Πρόεδρο κ. Χ. Σβόμποντα τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές ανάπτυξης του Λιμένα Πειραιά, καθώς και τις απόψεις της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού λιμενικού συστήματος στα πλαίσια πάντα της ευρωπαϊκής λιμενικής αγοράς.

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah