Περίεργη εμμονή της ΕΕ με την Cosco

12 Οκτ 2012

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πέραν του υπουργού Ναυτιλίας φέρονται να συζητούν το θέμα τόσο με την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού όσο και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Χ. Αλμούνια
Περίεργη εμμονή της ΕΕ με την Cosco
Της Αγγελικής Καλλή
Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει τις έρευνες της γύρω από τις φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στη σύμβαση παραχώρησης, προς τη Cosco, του εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά και να τις χαρακτηρίσει σε αυτό το στάδιο κρατικές ενισχύσεις.
 Ανησυχία
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο προβληματισμός της αφορά τόσο το μέλλον της υπάρχουσας σύμβασης με τους Κινέζους όσο και το κατά πόσον η έρευνα αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους σχεδιασμούς της για την αξιοποίηση άλλων ελληνικών λιμένων μέσω συμβάσεων παραχωρήσεων στα πρότυπα της Cosco. Γι αυτό το λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πέραν του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη φέρονται να συζητούν το θέμα τόσο με την αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού όσο και με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Χ Αλμούνια ο οποίος χειρίζεται όλα τα θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Ο ίδιος ο κ. Μουσουρούλης συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα με την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη στη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο. Η κυβέρνηση ζητά, μέσω αυτών των επαφών, από την Επιτροπή να αποσαφηνίσει τις απόψεις της για τα ελληνικά λιμάνια και να ξεκαθαρίσει αν τελικά επιθυμεί την αξιοποίησή τους, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας συντάσσει την επιστολή που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες περί τις 20 Οκτωβρίου. Ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο ανησυχεί επίσης την κυβέρνηση είναι ότι η έρευνα της Κομισιόν άρχισε το 2009 μετά από καταγγελίες των σωματείων των εργαζομένων στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ ), της συνδικαλιστικής ένωσης των ευρωπαίων εργαζομένων στα λιμάνια και του τότε νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.
Αντιδράσεις
Στην περίπτωση που η Κομισιόν απορρίψει τις θέσεις της κυβέρνησης και επιμείνει στο χαρακτηρισμό των φορολογικών ρυθμίσεων προς την Coscο ως κρατικές ενισχύσεις τότε οι συνδικαλιστές θα θεωρήσουν ότι πέτυχαν μεγάλη νίκη και θα ενθαρρυνθούν να αντιδράσουν έντονα στις επόμενες παραχωρήσεις λιμένων και λιμενικών υπηρεσιών.
Τέτοιες αντιδράσεις ή και κινητοποιήσεις θεωρείται ότι θα αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ηδη στο λιμάνι του Πειραιά σχεδιάζεται η παραχώρηση των υπηρεσιών στα κρουαζιερόπλοια, τη διακίνηση οχημάτων και τη ναυπηγοεπισκευή ενώ η ΟΜΥΛΕ έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την παραχώρηση του συνόλου των μετοχών του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ.
ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah