Ανατροπές - φωτιά στα εργασιακά

3 Σεπ 2012



Με e-mail η τρόικα «ανοίγει» ξανά το «φάκελο» των εργασιακών σχέσεων τοποθετώντας στο τραπέζι της συζήτησης αποζημιώσεις, ωράρια και πενθήμερο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Ημερησία» η τρόικα ανακινεί ζήτημα: «Μείωσης του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας», καθώς και θέμα: «αύξησης της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης». Τα συγκεκριμένα δύο «καυτά» ζητήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο παρέλαβαν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να απασχολούν το προσωπικό τους με βάση τις ανάγκες τους, η τρόικα βάζει στο στόχαστρο το κόστος της αντικατάστασης όσων αποχωρούν με άλλους εργαζόμενους. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το λιγότερο προστατευτικό καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να τεθούν:

• Ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης με όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
• Η υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια + επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
• Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διετία μειώνοντας έως και 50% το κόστος απόλυσης των υπαλλήλων που προειδοποιούνται.
• Η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζόμενους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα.
• Ο περιορισμός των διοικητικών υποχρεώσεων που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη διαχείριση του χρόνου και του προγράμματος εργασίας του προσωπικού τους.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη λογική της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας ζητείται επιπλέον η κατάργηση του πενθήμερου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6 με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της βραδινής βάρδιας.

ΠΗΓΗ: Ημερησία
 
ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah